Aarhus City Lab

Smart-up BSR Innovation Camp Aarhus 2018

Smart-up BSR Innovation Camp Aarhus 2018

18.-21. marts 2018, Dokk1

 

I marts var Aarhus Kommune i form af ITK (Innovation, Teknologi og Kreativitet) vært for Smart-up BSR Innovation Camp Aarhus 2018. Her mødtes 70 repræsentanter fra Danmark, Finland, Estland, Letland, Litauen, Polen, Rusland, Tyskland og Norge for at arbejde med aktuelle udfordringer og dele viden, erfaringer og ideer.

 

Innovation Camp Aarhus var det officielle startskud for samarbejdet i Smart-up BSR. Et projekt hvor byer, regioner og universiteter i Østersøregionen samarbejder om at skabe bedre implementering af vækst- og udviklingsstrategier og i den forbindelse styrke innovation indenfor: Sund aldring, Klimaforandringer, Smart Cities og Cirkulær økonomi.

 

Aarhus som rollemodel for innovation Innovationskonsulenter fra ITK Lab og Center for Innovation i Aarhus, CFIA, stod for facilitering af processen og ledte deltagerne sikkert gennem dens faser. På bare 4 dage sørgede de for, at deltagerne gik fra kortlægning af udfordring og muligheder til udvikling af ideer og prototyper over, hvordan man kan arbejde med aktuelle udfordringer.

 

Deltagerne fik gennem campen indblik i metoder, arbejdsprocesser og tiltag, som er med til at gøre Aarhus til rollemodel for projektets andre partnere. Ekskursioner med fokus på byens Smart City initiativer, offentlige rum og midlertidige bydele var inspirationskilder. Mens eksperter i visuel kortlægning, grafisk facilitering og Design Thinking stod for kapacitetsopbygning på campens først dag.

 

Kompetenceopbygning bliver en leg ”Ned i knæ og find den rette vinkel på armen.” Sådan lød det, da grafisk facilitator Mie Nørgaard lærte deltagerne at holde rigtigt på penne og skrive lækre, letlæselige bogstaver. Herefter underviste hun i, hvordan procesplaner, personager og scenarier kan kommunikeres visuelt. Et nyttigt redskab, når man skal præsentere projekter, ideer eller planer.

 

Hos konsulent Paul Tyler lå farverige klodser, figurer og andet legetøj i en ring på bordet. Paul Tyler introducerede deltagerne til sin kortlægningsmetode, hvor klodser og figurer symboliserer personer, institutioner, genstande og lignende. Det er en seriøs leg, hvor tanker og forståelser synliggøres, så deltagerne når en fælles forståelse af en given kontekst. 

 

I lokalet ved siden af blev der klippet og klistret. Innovationskonsulenterne fra CFIA førte deltagerne gennem et lynkursus i Design Thinking. Her lærte deltagerne om de kreativ designproces med agil udvikling, forståelse af kundens behov og prototyper til visualisering af ideer.

 

Smart-up BSR fortsat Innovation Camp Aarhus var den først i en række af ni innovationscamps af forskellige størrelser, som afholdes i løbets af projektets 3-årige tidsramme. Samarbejdet på tværs af byer og regioner i Østersøregionen er nu for alvor skudt i gang, og næste camp er allerede i juni 2018, hvor den europæiske projektgruppe mødes i Litauen.

 

FAKTA

EU-projekt: Smart-up BSR Projektleder: Aalto University Tid: 3-årigt projekt, 2017-2020

Støtte af: Interreg Baltic Sea Region Mål: Ni regioner i Østersøregionen samarbejder for at skabe bedre udviklingsstrategier, forbedre innovationen i og på tværs af regionerne, styrke innovationsevnerne og på sigt løfte andre regioner i EU via projektets erfaringer og anbefalinger. 

Aarhus-samarbejde: ITK (Innovation, Teknologi og Kreativitet), afdeling under Aarhus Kommune, er hovedkoordinator for samarbejdet mellem Region Midtjylland, Aarhus Universitet og Aarhus kommune.

Projektpartnere: Aalto Universitet, Aarhus Kommune, Tallinn, Helsinki-Uusimaa, Brandenburg, Letland Universitet, Liepaja Universitet, Klaipeda Videnskabs- og Teknologipark, Gdansk, ITMO Universitet – St. Petersborg, Ministeriet for uddannelse og Videnskab – Letland, Agentur for Videnskab, Innovation og Teknologi – Litauen, Cursor Oy - Kotka-Hamina.