Aarhus City Lab

Gik du glip af Deleøkonomisk Folkemøde 2017?

Søren Frichs Vej i Aarhus lagde mandag den 21. august grund til Deleøkonomisk Folkemøde 2017. Omkring 300 mennesker deltog om formiddagen i en konference, der efter middag blev omdannet til et folkemøde. Her kunne man opleve samtaler og debatter og have rig mulighed for at lære deleøkonomien at kende.   

Erhvervsminister Brian Mikkelsen og borgmesteren i Aarhus Kommune, Jacob Bundsgaard, åbnede Deleøkonomisk Folkemøde mandag morgen i høj solskin. De mange gæster havde forsynet sig med en kop kaffe og en bid brød. De fortalte, at deleøkonomi er en del af den måde, vi i fremtiden skal tænke medborgerskab på, og det er en vigtig del af den bæredygtige omstilling. Herefter var der oplæg fra nogle af Danmarks mest succesfulde start-ups, såsom GoMore og Reshopper, og udenlandske eksperter som Boyd Cohen, der har specialiseret sig i deleøkonomi og byudvikling. Konferencens mange deltagere fik både inspiration til nye deleøkonomiske foretagender, og kunne samtidig lære om mekanismerne bag.

Efter middag var det folkemøde for alle interesserede. Programmet stod på debatter med bl.a. Airbnb og arrangementer med eksempelvis Cirkulær by Design, hvor deltagerne kunne skille smartphones og boksmadrasser ad for at forstå, hvordan vi kan genanvende vores brugsgenstande og mindske samfundets overforbrug. Derudover var der musik med Ragtime og Robert Snider, strikning af tæpper til folk i nød og til genbrugsbutik. Folk fra nær og fjern kunne smide sig i sækkestolene på Givismevejen og lytte til en snak om bæredygtig genanvendelse eller læse i en bog, de havde fundet i Deloteket – en vogn, hvor man kunne give brugte bøger videre. Undervejs kunne man forsyne sig med mad fra en af madboderne fra Kødbyens Mad & Marked.

I løbet af dagen nåede op mod 1000 mennesker at lægge vejen forbi deleøkonomisk folkemøde.

Deleøkonomisk Folkemøde vender tilbage den 27. september 2018 i Ridehuset under navnet DelFolkens2018.

 

Deleøkonomisk  Folkemøde 2017 forløb således

På Deleøkonomisk Folkemøde var der tre scener. Konferencescenen, Givismescenen og Fælleden. Imellem de tre scener var der aktiviteter, boder og rekreative områder.

Formiddagen på Konferencescenen:

 

 

Brian Mikkelsen, Erhvervsminister og Jacob Bundsgaard, Borgmester i Aarhus Kommune, åbnede folkemødet før Flemming Besenbacher, Formand for Regeringen Advisory board for cirkulær økonomi, og ekspert i deleøkonomi, Boyd Cohen gik på scenen. Herefter var der en session med FarmBackUp, Reshopper og GoMore.

Eftermiddagsprogrammet på Konferencescenen:

Eftermiddagsprogrammet på Konferencescenen startede klokken 13:30 med en session med AMBA2. Det var en session, hvor der blev snakket om deleøkonomi med udgangspunkt i forskellige cases. Der blev snakket om: open innovation med Preben Meyer, partnerskab mellem erhverv og by med Aarhus Teater, videndeling og partnerskaber med 2017 Academy og om terapeutiske film til demensramte med ReMento. Det mundede ud i en debat, hvor der både var spørgsmål fra deltagerne på scenen og fra publikum. Herefter havde VIA Connect et oplæg om ”mødested for umage par”. Debatten fortsatte her efter med Preben Mejer og Anne Mette Zachariassen fra ReMento.

AMBA2:

Efterfølgende var der en workshop med bl.a. Dell og IKEA om cirkulært design. ”Du har guld i garagen” viste, hvordan man kan genbruge alt fra boksmadrasser til mobiltelefoner. Publikum kunne selv medbringe noget, de ville skille ad.

Workshoppen ”Du har guld i garagen”:

Områderne imellem:

Klokken 14:00 startede programmet på de andre scener, og områderne ind imellem blev åbnet. Her kunne man købe streetfood, få en tur i solbåden, strikke med Røde Kors Nørklerne, opbygge et samlingssted med Blaffernationen, handle i Røde Kors-butikken eller møde Robotten Norma i apoteket. Derud var der et delotek og en shop, Grünbag, der sælger tasker og punge af genbrugsmaterialer. Der var derudover også aktiviteter for børn, bl.a. trylleshow og historiefortælling med Gunvor Krejberg. 

Rekreativt område foran Kødbyens Mad- og Marked og de forskellige boder.

 

Givismescenen

Givisme scenen åbnede klokken 14:30. Robert Snider, det sidste punkt på dagsordenen, blev rykket til Fælleden, da det var lettere at samle folk der inde. På pladsen foran scenen var der stole, bænke og sækkestole. Programmet på Givismescenen var en blanding af oplæg og debat.

Fælleden

Fælleden var et grønt område omme i ”baggården” tæt på Aarhus Å. Programmet bestod af debatter og startede klokken 14:00. Solbåden sejlede fra Aarhus Å bag scenen. Med den kunne man få . Her var der i løbet af dagen aktiviteter for børn.  TV2-Østjyllands liveindslag blev filmet her inde fra og Robert Snider lukkede scenen. Herefter kunne man få en øl i baren ved åen.

Den sidste debat ”Claus og Panelet” endte med at være et oplæg, og en opsamling på dagen, fra Foreningen for Platformøkonomi i Danmark. 

Vi glæder os til at gentage succesen i 27. september i Ridehuset.