Helhedsplan Gellerup

Gellerup under forandring

Målet med Helhedsplan Gellerup er at forandre Gellerupparken og Toveshøj fra udsatte boligområder til attraktive bydele. Mange beboere i Gellerup og Toveshøj er glade for deres bydel, boligerne matcher huslejen, og det sociale engagement lever i foreningerne. Med tiden er det dog blevet et udsat område, og flertallet af beboerne er arbejdsløse.

 

Helhedsplan Gellerup anvender en innovativ tilgang, der kombinerer store forandringer i de fysiske omgivelser med initiativer, der understøtter jobskabelse, erhvervslivet, kulturlivet, sociale indsatser og en tryggere bydel. På linje med Smart Aarhus' principper udføres Helhedsplan Gellerup i samarbejde med centrale aktører, nemlig Brabrand Boligforening og Aarhus Kommune. Derudover spiller brugerinvolvering en vigtig rolle. En stor del af de konkrete initiativer er baseret på eksisterende forslag fra lokale aktører og beboere, som er løbende involveret i implementeringen af projektet.

 

Nogle af de tiltag som allerede nu kan ses i Gellerup, er Byparken, etableringen af Bygaden, Trille Luccasens Gade og Byporten samt projekter som Blixens og Square One.

Byparken er med til at skabe et aktivt, trygt og grønt uderum for beboerne i området, som strækker sig fra den sydlige del af Gellerupparken og op igennem Toveshøj. Hertil har etableringen af et nyt vejsystem bidraget til at Gellerup og Toveshøj åbnes op og forbindes med resten af Aarhus. Både Square One og Blixens lægger vægt på brugerinvolvering og bæredygtighed. Iværksætterhuset Square One vil styrke iværksætter-miljøet i Gellerup, hvor der lige nu er 15 startups i gang. Huset er åbent for alle, som er på udkig efter hjælp til at komme i gang. Det samme gælder Blixens, der er et åbent hus med mange forskellige funktioner.

 

Helhedsplan Gellerup forventes at blive implementeret over en 20-årig periode frem mod 2030.  Indtil videre er projektet finansieret af Brabrand Boligforening, Aarhus Kommune, Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold. Derudover har Landsbyggefonden samlet set støttet med 911 mio. DKK i direkte støtte samt støttede og ustøttede lån.